VNÍMAJKOVIA - Viac ako rozprávka

VNÍMAJKOVIA - Viac ako rozprávka

Inšpirácia

Čas, kedy sa aktívny život „vonku“ trochu zastavil sme vo V.I.A.C. - Inštitúte pre podporu a rozvoj mládeže rozvíjali tému, ktorá je v tomto období zvlášť dôležitá - tému vnímavosti a prijímania odlišností. Chceme sa s Vami podeliť o to, ako sa nám v tom darí a priniesť túto tému aj priamo k Vám do domácností...

 

Ako? Cez Vnímajkov, ktorí pomáhajú vnímať a prijímať odlišnosti.  Viete, kto sú Vnímajkovia? Chudobný chlapec v roztrhaných teplákoch, dievčatko, ktoré nevidí, chlapec s barličkou, dievčatko s inou farbou pleti a dievčatko, ktorému nič nechýba, alebo Chcejko, Tmejka, Boľko, Inka a Veselka, ktorí pomôžu deťom spoznať, že odlišnosť je prirodzenou súčasťou života.

 

Vnímajkovia prinášajú hodnotu

 

Vnímajkovia môžu prísť priamo k Vám domov vo viacerých podobách. Keďže sa blíži vianočný čas, v tomto čase neistoty budete možno rozmýšľať nad vhodným darčekom pre Vašich blízkych. Darujte im darček, ktorý má zmysel a hodnotu. Jednou z možností je aj kniha Vnímajkovia - hrejivé rozprávky, ktorá vyšla len minulý mesiac a už od začiatku sa teší obľube a záujmu. Táto kniha je trochu odlišná od klasických detských kníh... Prečo? Pretože hovorí o témach, o ktorých sa v detských knihách nepíše. O príbehoch, ktoré každý z nás osobne zažíva. O Chcejkoch, Boľkoch, Tmejkách a Inkách, ktorých má každý z nás okolo seba, a ktorí potrebujú svoje Veselky. Je to detská kniha, ktorá však vychádza zo skutočného života a môže priniesť VIAC aj do Vašej rodiny. Kniha je zároveň osobnou výpoveďou autorky, ktorá so svojím príbehom predstavuje skutočného Boľka. Jej hodnotný obsah je doplnený krásnymi ilustráciami, ktoré zaujmú nielen deti, ale aj dospelých. 

 

Obsahuje odporúčania viacerých odborníkov pracujúcich z oblasti vzdelávania a práce s deťmi. Vyberáme odporúčanie od riaditeľky Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Janette Motlovej: „Je jedno či už rodičom ste, alebo sa raz ním stanete. Je jedno, aké deti učíte. Každý z nás by si mal Vnímajkov prečítať. Pretože sú to príbehy, v ktorých sa spoznáme. Nájdeme podobné skúsenosti, či spomienky. Ja som ich našla v Inke, Chcejkovi a objavila aj niečo spoločné s Veselkou. Áno, sú to „len rozprávky“. O nás. A niekom podobnom Boľkovi, Tmejke, Chcejkovi a Inke, ktorí žijú len kúsok opodiaľ. Možno majú iné mená a tváre, no ich príbehy sa až náramne podobajú tým, do ktorých sa začítate vo Vnímajkoch.

 

Vnímajkovia vzdelávajú 

 

Tému Vnímajkov však rozvíjame vo viacerých oblastiach. Jednou z nich je vzdelávanie v materských školách. Po prázdninách sme mohli opäť obnoviť vzdelávací program s Vnímajkami, na podporu inkluzívneho vzdelávania, v 5 materských školách na Orave. 

 

Vnímajkovia pomáhajú

 

Okrem materských škôl sa aj vďaka verejnosti a Nadácii Pontis v kampani Giving Tuesday podarilo, aby sa Vnímajkovia dostali aj mimo materských škôl a pomohli skutočným - živým Vnímajkom.

 

Ako konkrétne?

 

 

  • Národný ústav detských chorôb - Deťom s rakovinou n.o. bol vo výzve Giving Tuesday hneď na druhom mieste za nami. Neostali však bez povšimnutia a ďalší Boľkovia - deti s rakovinou, vďaka rozprávkam o Vnímajkoch zistia, že vo svojom boji nie sú sami. 

 

  • Klub mnohodetných rodín, v ktorom je už z názvu zrejmé, že jeho súčasťou sú rôzni skutoční Vnímajkovia, sa tiež potešia z kníh a veríme, že sa nájdu v ich príbehoch.

 

  • Nadácia pre deti Slovenska, ktorej viacero aktivít smeruje práve k rozvoju inklúzie a šíreniu vnímavosti v detskom svete, bude Vnímajkov využívať vo svojich vzdelávacích aktivitách

Nezabudli sme ani na náš región, kde Vnímajkov bude vo svojom poslaní využívať aj Misia mladých, Komunitné centrum v Trstenej a v Námestove.

 

Vnímajkovia menia

 

Cez Vnímajkov chceme prispievať k vnímavejšej generácii úplne novým spôsobom, aký doteraz na trhu nebol a prinášať úplne iný pohľad na detský svet, ktorý vie byť krásny, ale aj krutý... Keďže Vnímajkovia sú úplne iní ako „bežné“ rozprávkové postavičky, ale o to viac rovnakí ako „bežné deti“, deti sa v nich nájdu. Môžu sa s nimi identifikovať a učiť sa, že odlišnosť je prirodzenou súčasťou života. Ak sú oni tí, ktorí sú nejakým spôsobom odlišní, pochopia, že nie sú v tom sami. Deti, ktorým nič nechýba dokážu zas ľahšie pochopiť, že odlišnosť je prirodzenou súčasťou života. Vďaka tomu dokážu jednoduchšie prijať niekoho odlišného do svojho sveta.

 

Vnímajkovia sú určení pre deti, rodičov aj pomáhajúcich profesionálov. Vďaka nim dokážu s deťmi komunikovať citlivé témy odlišností jednoduchým detským jazykom - cez rozprávku a hru. V detskom veku, kedy sa osobnosť dieťaťa ešte len formuje a nie je tak zaťažená predsudkami, je obzvlášť dôležité formovať generáciu, ktorá sa nepozerá len na seba. Nerozdeľuje, ale spája. Netvorí bariéry, ale buduje mosty. Zvlášť v tomto čase, keď je svet plný Boľkov a Chcejkov...



Ľubica Matušáková

V.I.A.C. - Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže