Škola v prírode je naozaj divočina

Škola v prírode je naozaj divočina

Inšpirácia

Program v prírode, príbeh a myšlienka, ktorá všetkému dá zmysel a podporí ich v raste. O to lepšie, keď ich to aj baví. Škola v prírode je ideálnym spojením pre zábavu, učenie sa a trávenie času vonku.


13.-17.5. a 3.-7.6. 2019 sa Oravské centrum mládeže hýbalo trochu mladšou mládežou než obvykle.


Tretiaci zo ZŠ sv. Vincenta v Ružomberku  a zo ZŠ sv. apoštola Pavla v Sihelnom prešli počas školy v prírode príbehom prijatia iného človeka medzi seba.


Doobeda rozvíjali svoj intelektuál a poobede sa venovali skôr skupinovej práci, citlivosti na druhého, potrebe komunikácie a iným aktivitám zameraným na ich rozvoj.


Počas školy v prírode sprevádzal deti príbeh Maugliho, ktorý vyrastal so zvieratami, a tak mal iné spôsoby a správal sa “divne”.


Maugli im sám hovoril, ako sa cítil medzi tvormi, ktoré inak chodia, inak jedia, inak spávajú. Postupne deťom ukázal, čo všetko sa musel ešte ako malý naučiť. Ako si zaobstarať vodu, hoci sú listy deravé. Prechádzať džungľou v úplnej tme, keď sa treba držať iba jednej liany či postaviť si prístrešok v lese.


Vlastná zvedavosť a neustále vypytovanie sa Maugliho, deťom priniesla mnoho odpovedí.


O tom, ako sa musel naučiť zaviazať si šnúrky, ako sa lezie po stromoch či lúšti neznáme písmo.


Lesný chlapec sa zase od detí naučil, načo funguje kôš, prečo sú potrebné autá a načo sa chodí do školy.


S prijatím Maugliho, ktorý inak chodil, inak hovoril, deti nemali ani najmenší problém. Otázkami, skamarátením sa a trávením času spolu zistili, že rôznorodosť je obohacujúca.


Dôležitá myšlienka pre terajší svet príbehom deti v škole v prírode asi zásadne nezmenila. Iba podporila vnímanie, ktoré prirodzene v sebe majú, že prijať medzi seba odlišného človeka a kamarátiť sa s ním “je naozaj super”.