Rešpektuj 18

Rešpektuj 18

Inšpirácia

„Pitie alkoholu nie je len záležitosťou dieťaťa, ktoré sa napije, ale predovšetkým dospelého, ktorý mu alkohol poskytne alebo sprostredkuje.“ 

Touto myšlienkou sme chceli počas marca 2019 osloviť verejnosť na Orave, pretože si nielen uvedomujeme, ale aj pozorujeme, že súčasná mladá generácia vníma pitie alkoholu ako bežné a normálne. Dokonca sa priznávajú, že dostať sa k alkoholu nie je problém. „Ak si potrebujem kúpiť alkohol, jednoducho vojdem do obchodu a skúsim. Raz mi ho predajú,  raz zasa nie. Veď v každom obchode sa predáva alkohol,“ priznáva študentka Lenka, ktorá má v súčasnosti 17 rokov. 


Touto myšlienkou zodpovedne pristupuje k svojmu predaju aj Plzeňský Prazdroj Slovensko v spolupráci s viacerými občianskymi združeniami. Spoločne organizujú kampaň s názvom „Rešpektuj 18“, ktorej cieľom je zmeniť tolerantný postoj verejnosti ku konzumácii alkoholu a jeho predaju neplnoletým osobám.


Kampaň „Rešpektuj 18“ sme v spolupráci s nimi priniesli počas troch dní od 11.3. do 14.3. 2019 aj do štyroch oravských miest.  Odštartovali sme v Trstenej v priestoroch COOP Jednoty, kde sme oslovovali širokú verejnosť, spoločne sme diskutovali na danú tému a zdieľali jednotlivé názory, či nápady, ako pomôcť tejto myšlienke do budúcnosti. „Ja by som daný vek zvýšila na 21 rokov. Keď som bola v zahraničí, nevidela som na uliciach toľko opitých ľudí ako je u nás. A potom si človek nevie dať s nimi rady,“ tvrdí pani Eva.


V našom stánku sa pristavilo približne 247 ľudí, z ktorých 189 respondentov symbolicky podporili našu myšlienku tým, že stlačili interaktívne tlačidlo, ktorým dali svoj súhlas, aby sa mladistvým do 18 rokov nepodával, ani nepredával alkohol. Tu bol pripravený aj propagačný materiál, ktorý  radil rodičom ako a kedy sa majú rozprávať so svojimi deťmi o alkohole, prípadne kde sa majú obrátiť,  keď potrebujú odbornú pomoc.


Nasledujúce dni sme sa presunuli do priestorov Tesca Dolný Kubín, kde v doobedňajších hodinách sme oslovili 423 ľudí a z toho 322 účastníkov podporilo našu myšlienku. Nasledujúce dopoludnie sme boli opäť v hypermarkete Tesco v Tvrdošín. Oslovili sme 301 ľudí, z toho 208 podporilo našu myšlienku, že alkohol mladým do ruky nepatrí. Posledné dopoludnie sme strávili v priestoroch obchodného domu Klinec v Námestove, kde sme sa prihovorili 186 občanom, z ktorých pozitívne reagovalo 126. 


Počas týchto dní sme sa stretli s rôznymi názormi. Jedna skupina s nami nesúhlasila: „Na to sú snáď rodičia, ktorí vedú svoje deti,“ tvrdí pán Adam.  Druhá skupina bola zato, aby sa pravidelne a verejne pripomínala problematika predaja a pitia alkoholu u adolescentov. Tak ako jeden z účastníkov, ktorý hovorí: „Mladistvým do rúk alkohol jednoducho nepatrí. V súčasnosti je veľa možností, ktorým sa môžu venovať. Treba si mladých ľudí neustále všímať a nenechávať ich, aby ich vychovávala ulica. Lebo potom to dopadne všelijako, len nie dobre.“


Chceme sa poďakovať všetkým organizáciám, ktoré nám umožnili priestory a materiálno-technické vybavenie a tiež Ministerstvu zdravotníctva, ktoré celý projekt podporilo. V našej organizácii chceme tieto myšlienky, že alkohol deťom a mladistvým do rúk nepatrí, podporovať a šíriť aj naďalej ďalšími aktivitami, o ktorých vás budeme informovať. 

Táto aktivita prebiehala v rámci projektu "Zmeň svoj postoj", ktorý bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva zdravotníctva SR - v rámci účelovej dotácie na podporu protidrogových aktivít na rok 2018.