Len s vami naše more dáva život

Len s vami naše more dáva život

Inšpirácia

“Všetko, čo robíme, je iba kvapka v mori. Keby sme to však nerobili, tá kvapka by tam chýbala.” (Matka Tereza)

 

Naša služba v predchádzajúcom roku bola súčasťou mora, ktoré bolo zmietané nečakanými búrkami. Vďaka Vám a každej jednej kvapke v podobe 2% či akejkoľvek inej formy podpory, sme mohli všetky vlny zvládnuť a ich silu premeniť v množstvo dobra. 

 

V rámci nášho Komunitného centra sme v predchádzajúcom roku 2020 ušili a rozdali 4800 rúšok či darovali 700 kg potravín núdznym. Spolu sme len v komunitnom centre rozličným spôsobom priamo podporili 1080 ľudí. V Žilinskom dobrovoľníckom centre zas nezištne pomáhalo pri rôznych činnostiach 172 dobrovoľníkov, ktorí nechýbali ani pri plošnom testovaní. V centre neformálneho a zážitkového vzdelávania AAPO sme vzdelávali 530 učiteľov, ktorí sa nečakane ocitli v nepoznanom prostredí “online škôl”. Vyškolili sme 17 pracovníkov s mládežou v koučingových zručnostiach, aby mohli aj v tejto situácii efektívne sprevádzať svojich mladých. Nezabudli sme ani na tých, ktorí už o pár rokov budú “hlasom mladých” aj keď momentálne sú ešte deťmi. Cez nich sme prostredníctvom Vnímajkov v materských školách a rodinách šírili medzi stovky detí vnímavosť a ukázali, že výnimočnosť je v každom z nás. Naši duchovní otcovia a mladí z komunity v Oravskom centre mládeže duchovne rástli a zastrešili službu nás všetkých modlitbou. Toto je len malý náhľad toho, ako sa každá malá kvapka môže premeniť v more dobra...

 

Rok 2021 prináša nové búrky a vlny… Ako ich zvládneme?

 

Máme na výber - nechať sa zmáčať a ubiť vlnobitím, alebo nasadnúť na tie správne vlny a ísť vpred… My vo V.I.A.C. sme si vybrali tú druhú možnosť a už od začiatku roku sme sa naplno pustili do realizácie mnohých programov a aktivít, vďaka ktorým môžeme našu službu prinášať ďalej. Zároveň rásť, rozvíjať sa a dávať, čo nám bolo dané… 

 

Na začiatku roka sú pre nás veľmi povzbudzujúcou “kvapkou” - v tomto prípade odrobinou, pôstne duchovné cvičenia Odrobiny. V priebehu troch dní sa do tohto programu prihlásilo 600 účastníkov. Spolu je tu momentálne zaregistrovaných 1000 ľudí, ktorí chcú duchovne rásť, zo 186 miest zo Slovenska, Česka, Rakúska, Švajčiarska či dokonca Írska. Tešíme sa tomuto medzinárodnému presahu. Zároveň na Slovensko prinášame hneď niekoľko vzdelávacích programov z USA, ktoré prinesú nové možnosti online vzdelávania a tiež podporia prácu s birmovancami a ich duchovnú prípravu.

 

Pokračujeme aj v medzinárodnej spolupráci s našim severným susedom - Poľskom, s ktorým máme rozbehnutých hneď niekoľko projektov. Vzájomne sa inšpirujeme vo vzdelávaní učiteľov zo slovenskej aj poľskej časti Oravy. V rozvoji oravského regiónu pokračujeme aj programom “Zaži Oravu”, ktorý pomôže objaviť krásu kultúrneho bohatstva zážitkovým spôsobom. Chceme naďalej podporovať znevýhodnených mladých, rozvíjať pomoc pre zraniteľné skupiny, vzdelávať učiteľov a pracovníkov s mládežou, rozvíjať dobrovoľníctvo, ale aj šíriť vnímavosť v rodinách a školách. To všetko si vyžaduje množstvo úsilia a “zákulisnej, mravenčej práce”, ktorú mnohokrát nevidieť, ale bez nej by toto všetko nebolo možné. Rovnako by to nebolo možné ani bez Vás, ktorí svojou kvapkou pomáhate tvoriť more… Svojou troškou nám dávate VIAC, aby sme my mohli prostredníctvom našej služby dávať VIAC iným. 

 

Pretože...

 

“Silou Evanjelia môžeme naozaj meniť svet.”

 

Vaše 2% sú kvapky, ktoré sa vo V.I.A.C. nestratia. Premenia sa v more, ktoré dáva život v rôznych formách a podobách. Či už je to priama pomoc núdznym, vzdelávanie učiteľov a pracovníkov s mládežou, podpora mladých so znevýhodneného prostredia, šírenie vnímavosti a šancí pre zraniteľných ale aj  pri odbornom raste nás, ktorí presvedčene stojíme za našim poslaním, ktorým je:

 

“Najvyšší level života je pre každého.”

 

ÁNO - AJ PRE VÁS...

 

Tlačivá k 2% nájdete tu: https://www.ozviac.sk/dokumenty