Emočná zrelosť v prístupe k mladými

Emočná zrelosť v prístupe k mladými

Inšpirácia

Tieto dni mi pomohli k pochopeniu emócií - pozitívnych, negatívnych a potrieb. A najmä ich vzájomného vzťahu. ”. “Uvedomila som si, že emócie nemôžeme ovplyvniť, ale naše správanie áno”. V priebehu týchto dní sme nahliadli do toho, ako zvládať krízové a emočné situácie a ako v nich aktívne počúvať. “ 

Toto je výber z hodnotenia účastníkov vzdelávania, ktoré V.I.A.C. - Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže organizoval pre pracovníkov s mládežou ako súčasť projektu Mentálne zdravie mladých ako výzva. 

 

Vzdelávali sa o emóciách a nenaplnených potrebách…

 

Počas dvoch dní, s pomocou lektorky Ivety Verebovej, mali účastníci možnosť nahliadnuť do procesov prežívania emócií, zamyslieť sa nad tým, aký je význam “negatívnych” emócií v živote človeka (napr. hnev, strach, smútok) i nad tým, že na začiatku emócií nemusí vždy stáť externý podnet, ale aj vlastná nenaplnená potreba. Na základe získaných poznatkov i odžitých skúseností z aktivít mali účastníci príležitosť lepšie porozumieť svojmu prežívaniu a tak lepšie porozumieť prežívaniu mladých, s ktorými pracujú. 

 

Aktívne počúvanie ako liek na pocit nepochopenia

 

Okrem samotných emócií sa venovali aj téme efektívnej komunikácie s mladými, ktorí sa často cítia nepochopení a nevypočutí. “Z týchto dní si odnášam techniky aktívneho počúvania, najmä “nalaďovanie sa” na druhého v individuálnom prístupe, “zabudnúť na seba” a v tom momente len počúvať a snažiť sa druhému porozumieť, nesnažiť sa mu poradiť niečo múdre”.

 

Nástroje pre pracovníkov s mládežou

 

Na záver vzdelávania bol zúčastneným predstavený program na podporu mentálneho zdravia mladých, ktorý sme v tíme AAPO - Centrum neformálneho a zážitkového vzdelávania pre mladých vytvorili a otestovali so skupinkou gymnazistov z Levoče. 

Sme radi, že sme túto príležitosť mohli využiť na podelenie sa s našimi skúsenosťami a metódami súvisiacimi s témou mentálneho zdravia mladých. Veríme, že tieto poznatky a metódy budú môcť zúčastnení pracovníci s mládežou využiť na otváranie tém mentálneho zdravia vo svojej práci s mladými.



Projekt bol podporený Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Programy pre mládež na roku 2014-2020