Larpová škola

Larpová škola

Inšpirácia

,,Keď som počul, že mám ísť na tábor, veľmi sa mi nechcelo. Avšak bol som zaskočený tým, aké zaujímavé to bolo: záverečná bitka bola výborná, podarilo sa nám aj vyhrať. Tiež som rád, že som sa mohol prekonávať počas hry pri mnohých výzvach“ hovorí 13 ročný Andrej, ktorý sa zúčastnil larpovej školy v ZŠaMŠ v Zubrohlave. Od 4.9.do 8.9. 2023 sa stretlo 27 detí vo veku 13 až 15 rokov v budove ZŠaMŠ v Zubrohlave na ceste plnej dobrodružstiev a objavovania svojich silných stránok.

Tábor nám pomohli realizovať 3 skúsení lektori a 4 dobrovoľníci, ktorí sa stali našimi animátormi a sprievodcami. Ich nadšenie či snahu venovať deťom to najlepšie sme pociťovali každý deň. 

Čas strávený s účastníkmi bol plný radosti, smiechu a vzájomnej podpory. Náš tím využíval metódu larpovo - zážitkových hier, ktorá nám umožnila vytvoriť virtuálny svet plný zaujímavých herných mechaník. Tie ľahko deti nadchli pre hru. Mladí účastníci nášho tábora si vytvorili historické postavy s vlastnými charaktermi, ktoré boli rozdelené  do tímov - každý tím predstavoval jeden barbarský kmeň. Tieto skupiny prekonávali jednotlivé výzvy, na základe ktorých získavali zlatky, ktoré im umožnili rozširovať územie svojho kmeňa. Bolo fascinujúce sledovať, ako deti objavovali svoje silné stránky a učili sa ich rozvíjať. Tábor bol jedinečnou príležitosťou objaviť vnútornú silu či motiváciu, ktorá pomáha čeliť mladým ľuďom výzvam v škole.

Niektorí z našich mladých účastníkov našli v postavách nové podnety pre uvedomenie si svojej jedinečnosti. ,,V šatách, ktoré som dostala, som sa cítila výnimočne,” hovorí Magdaléna. Účastníci sa vžili do hry, keď objavili, že ich osobné silné stránky sa odrážajú v ich postavách. Prostredníctvom rôznych aktivít sme deťom umožnili lepšie spoznať samých seba, nadobudnúť istotu a sebavedomie, ktoré ich motivujú pri prekonávaní výziev v škole, ale aj v živote.

 

Počas tábora sme venovali dostatok času reflexii. Spoločne sme sa rozprávali o tom, čo sme v priebehu dňa zažili, čo sme objavili a čo teraz vnímame inak. Bolo pre nás dôležité, aby deti pocítili, že sú schopné učiť sa, že majú mnoho silných stránok. Chceli sme v nich totiž rozvíjať pozitívny pohľad na seba a svoje schopnosti.

Výsledkom nášho dobrodružného tábora bolo nielen získať nezabudnuteľné zážitky, ale objaviť v sebe nové zručnosti a tak ich motivovať do nasledujúceho školského roku. Soňa (15 rokov) sa podelila o svoje pocity: "Na tábore som zistila, že všetci máme nejaké svoje silné stránky, ktoré mi pomohli pri jednotlivých úlohách. Bolo to povzbudzujúce!"

Zážitky a ,,hranie sa” tak boli oveľa viac - stali sa prostriedkom pre učenie sa. Táto skúsenosť potvrdzuje, že vzdelávanie nemusí byť len o nudnom sedení.  Ale práve naopak môže mať zaujímavú formu, ktorá efektívne a preukázateľne smeruje k výsledkom s pozitívnym dopadom na život mladých ľudí.

Letný tábor bol súčasťou projektu "Leto plné výziev", ktorý vznikol vďaka podpore Nadácie VÚB.