Von

Von

Inšpirácia

Lákavé atrakcie a zábavné aktivity, vôňa kávy a sladkých palaciniek. Farebné ovocné poháre a hlavne ľudia, vzťahy - rodina. Nie vždy “tradične harmonická”, nie vždy “ideálna”, nie vždy “bez problémov”. 

Avšak obklopená úsmevmi, džavotom detí a spoločenstvom ďalších ľudí sme každú druhú nedeľu v lete tvorili jednu živú rodinu. 



VON je názov podujatia, ktoré tento rok pozostávalo zo štyroch letných popoludní. Každú druhú nedeľu v lete sme chceli ľudí jednoducho vytiahnuť von. Aby rodina trávila čas spolu, upevňovali sa vzájomné vzťahy alebo vznikali ďalšie, nové priateľstvá. Či už sa jednalo o samotných manželov alebo iba súrodencov, starú mamu s vnúčatami alebo o rodinných známich a priateľov. Medzi aktivitami, netradičnými športami či posedením pri občerstvení si mohol vybrať každý to svoje. 



Ako to vyzeralo VON počas celého leta? 


Približne 470 účastníkov, 27 dobrovoľníkov, spolu asi 10mm zrážok, takmer 70 kg ovocia a viac ako 50 kg hranoliek. 


To je iba pár sumarizačných čísel, ktoré charakterizujú letné popoludnia. Skutočná atmosféra však predčila všetky čísla. 



Letné popoludnia VON sa konali  od 7.7.2019 každú druhú nedeľu. Program prebiehal voľne na rôznych miestach v areáli Oravského centra mládeže. V kaplnke centra bola po sv. omši vyložená Sviatosť Oltárna, v spoločenskej miestnosti vstupovali mladí do virtuálneho sveta a ihrisko bolo aktivitami, kaviarňou a rôznymi netradičnými športami rozdelené na niekoľko častí.

 

Leto bolo pestré, a tak aj každé popoludnie VON vyzeralo inak. Raz sme išli von na čerstvý vzduch a inokedy, keď počasie veľmi neprialo, sme vyšli von zo zaužívaných stereotypov. Oravské počasie však držalo dobrovoľníkov v pohotovosti zakaždým. 

 

V idylických letných podmienkach na prvom a poslednom VON bolo ihrisko naozaj plné letnej pohody, ktorú si každý užíval po svojom. Niektorí so zvýšeným adrenalínom na lanovej dráhe, vo vodnom futbale či v bumperballoch, iní pohodlne v kresle pri osviežujúcej limonáde a rozhovoroch s ostatnými. Deti ťahali dospelákov na plnenie výziev, aby získali bod za splnenú aktivitu, ďalší sa tešili v Gamespace, keď skúšali rôzne zariadenia a hry virtuálnej reality. 

 

Ale keď poveternostné podmienky počas nedelí 21.7. a 4.8. boli viac veterné ako letné, ukázalo sa dobrovoľnícke tempo v upratovaní všetkého zariadenia.  Vtedy sa súťaživosť prejavovala v spoločenských hrách a pohodlie pri káve a palacinkách si rodiny užili aj dnu. 

 

Celá letná akcia je súčasťou aktivít v rámci projektu Otvorení životu, ktorý je podporený Európskym zborom solidarity. Mladí ľudia, ktorí sú v ňom zapojení, chceli takto spojiť komunitu ľudí na Orave. Sami sa tak rozvíjajú v rôznych oblastiach od organizácie, cez komunikáciu až po zodpovednosť za poriadok a mnohé iné. “Veľakrát som si hovorila, že to nemá zmysel, no malo! A veľký,” hovorí dobrovoľníčka Kika, ktorá sa zúčastnila troch letných popoludní. “Najlepší moment bol, keď som videla, že rodičia a všetci, čo boli na VON, si veľmi vážili našu činnosť. Keď sami prišli k nám a ďakovali a podporovali nás do ďalších takýchto činností,” pokračovala sedemnásťročná Kristína. 

 

Každé VON bolo špeciálne a každé z nich bolo veľmi živé. Veríme, že čas strávený spolu so starými známymi či novovzniknuté priateľstvá budú prinášať iba dobré ovocie.