Už to nie je len môj svet

Už to nie je len môj svet

Inšpirácia

Ahojte moje meno je René. Mám 17 rokov. O čom bude tento článok? Bude o tom, ako som sa vlastne stal dobrovoľníkom, a čo všetko mi to dalo.



S dobrovoľníctvom som nikdy nemal žiadne skúsenosti, len som o tom počul, ale nikdy som nemal odvahu zapojiť sa. Chcel som vyskúšať, aké je to byť dobrovoľníkom, ale vtedy som viac chcel robiť niečo, kde si môžem zarobiť peniaze. Potom však prišiel prelomový bod, keď som zazrel v novinách program „Šanca mladým“ na Orave. Trochu som si o tom programe pozrel a prihlásil sa. Keď som sa prihlasoval, bolo tam spomenuté dobrovoľníctvo. Vtedy som nevedel, či mám do toho ísť. Dlho som váhal. Idem alebo nie? No nakoniec som sa prekonal a poslal som prihlášku. Na moje prekvapenie ma naozaj vybrali. Tešil som sa, ale mal som aj obavy.


Nevedel som, čo od toho očakávať, alebo ako to bude prebiehať ohľadom dobrovoľníctva, pretože môj pohľad na svet práve v tých chvíľach nebol najlepší. Nikdy som však neveril, ako mi práve dobrovoľníctvo môže otvoriť oči.



Čo budem robiť ako prvé? Kam pôjdem ako dobrovoľník? Mám pocit, že moje prvé dobrovoľníctvo v detskom domove, bolo veľmi dobré rozhodnutie. Už táto jedna pomoc v domove mi ukázala, čo všetko mi dobrovoľníctvo môže dať a čo to všetko znamená. Otvoril som si novú cestu.


Kedysi som sa zaujímal viac o seba, ako o iných, ale po mojich skúsenostiach s dobrovoľníctvom sa môj pohľad na svet začal postupne meniť.


Zistil som, že zaujímať sa len o seba nedáva ten pocit... Vidieť ľudí šťastných len preto, že ste tam. Vidieť deti šťastné len preto, že si môžu vyskúšať niečo nové.

 

Už viem, že na dobrovoľníctvo sa netreba pozerať ako na stratený čas, lebo je to zadarmo. Pravdou je, že to nie je zadarmo, nikdy nebolo a ani nikdy nebude.



V dnešnej dobe sa každý ženie za peniazmi, no keď sa pozrieme, ako sú veľakrát nesprávne využité, je to strašné. Zároveň sú nevyhnutné, pretože dnes sa platí za všetko. Ak chceme prežiť potrebujeme aj peniaze. Ale čo z nich mám ako osobnosť? Mnohokrát zlo, závisť a pútanie sa k materiálnym veciam, ktoré k životu nie sú potrebné. Píšem, ako keby som bol iný. Ale veľakrát som aj ja taký. Sme takí skoro všetci, pretože peniaze sú lákavé...


Po mojich dobrovoľníckych skúsenostiach to však už vnímam a vidím, zatiaľ čo niekto to nie je schopný ani zazrieť.


Preto si myslím, že dobrovoľníctvo otvorí každému úplne inú cestu. Ja som vďaka tomu všetkému pochopil, že pomoc zadarmo dokáže dať oveľa viac, ako peniaze. Odísť z akcie bez zárobku, ale s tým, že si spravil dobrú vec je super pocit. Vidieť ľudí šťastných preto, čo ste pre nich pripravili je niečo neopísateľné.


A o množstve skúseností, ktoré som tým získal ani nehovorím...


Preto chcem povedať všetkým, že venovať jedno leto bez peňazí a pomáhať dobrovoľne vám dá oveľa viac, ako peniaze, ktoré ste si mohli zarobiť. Dobrovoľníctvo dáva to, čo veľa ľudom pri „bežnej práci“ chýba. Šťastie, slobodu, skúsenosti, zážitky, nových priateľov a hlavne dobrý pocit, že vlastne pre niekoho niečo v tú chvíľu znamenáte, aj keď vás nikdy predtým nevidel.



Ale čo ja? Môžem Vám to len priblížiť, ale žiadnymi slovami nemôžem otvoriť dvere, ktoré vám môže otvoriť práve dobrovoľníctvo.



René