Súťaž Alkohol a jeho riziká pozná svojich víťazov

Súťaž Alkohol a jeho riziká pozná svojich víťazov

Inšpirácia

Občianske združenie V.I.A.C. – Inštitút pre podporu a rozvoj mládeže vyhlásilo v septembri pre žiakov II. stupňa základných škôl a študentov stredných škôl súťaž s názvom „Alkohol a jeho riziká.“ Súťaž sa konala ako súčasť projektu, ktorý podporila Rada pre prevenciu kriminality Ministerstva vnútra SR. Úlohou súťažiacich bolo tvorivo a výstižne stvárniť svoj vlastný pohľad na nadmerné zneužívanie alkoholu a znižovanie tolerancie ku konzumácii alkoholu u neplnoletých.

Mladí tvorcovia mohli do konca novembra posielať svoje práce v troch stvárneniach. A to v podobe návrhu na plagát, básne alebo animácie, ktoré odrážali myšlienku súťaže. Do projektu sa zapojilo 51 študentov, ktorí kreatívne stvárnili problematiku alkoholu. Všetky diela nesú v sebe hlboký odkaz a každá tvorba nás presvedčila o tom, že ani mladým ľuďom nie je daná problematika ľahostajná. „Sme radi, že ste vyhlásili súťaž s danou problematikou. Takto som mala možnosť otvoriť danú tému v triede a zistiť, ako vnímajú túto problematiku deti v našej škole,“ hovorí výchovná poradkyňa p. Babicová.


V druhej fáze súťaže päťčlenná odborná porota spomedzi všetkých doručených prác vybrala 6 grafických návrhov na plagát, 3 básne a 3 animácie, ktoré najviac odrážali myšlienku súťaže. Jeden z porotcov, Z. Anderková,  dané práce hodnotí: „Pre mňa, ako pre člena komisie bolo veľmi náročne rozhodnúť a vybrať daný počet prác. Každá tvorba bola v niečom iná a svojím spôsobom výnimočná a obohacujúca. Preto chcem všetkým popriať do budúcnosti veľa tvorivých síl, entuziazmu a vytrvalosti v ich napredovaní. Povzbudzujem ich v tom, aby  naďalej rozvíjali to, čo už teraz robia dobre.“


Všetky finálové práce boli zverejnené na stránke našej organizácie, kde široká verejnosť rozhodla o konečnom poradí prác v jednotlivých kategóriách.



V kategórii grafický návrh zvíťazila práca s názvom You have od autorky Z. Polákovičovej.


V kategórii báseň zvíťazila tvorba s názvom Bolo mi to treba od autorky S. Namislovskej.


V kategórii animácia zvíťazilo dielo s názvom Alkohol a jeho riziká od dvojice autoriek J. Herudovej a K. Galčíkovej.



Víťazom gratulujeme a ostatným tvorcom veľmi pekne ďakujeme za všetky práce, ktoré nám poslali. Touto cestou sa chceme poďakovať aj širokej verejnosti, ktorá vstúpila do súťaže formou hlasovania.



Ešte raz gratulujeme víťazom!


Táto aktivita prebiehala v rámci projektu "Zmeň svoj postoj", ktorý bol realizovaný s finančnou podporou Ministerstva zdravotníctva SR - v rámci účelovej dotácie na podporu protidrogových aktivít na rok 2018.