Rodič, teenager a domáca karanténa

Rodič, teenager a domáca karanténa

Inšpirácia

Pred pád dňami sme pripravili článok ponúkajúci zopár nápadov na podporu mentálneho zdravia mladých ľudí. No v týchto časoch nezabúdame ani na vás – ich rodičov. Aj vy, i my ostatní rodičia sme spolu s vami v tomto všetkom začiatočníci a hľadáme svoju cestu cez tieto „korona-časy”. 

Dnes ponúkame zopár tipov pre rodičov, aby sa zavretí doma s ostatnými členmi rodiny nezbláznili: 

 

1. Dve množiny na podporu pocitu kontroly

Podľa Ligy za duševné zdravie sú linky dôvery aktuálne zavalené rozhovormi s nosnou témou „koronavírus“. Ľudia majú z ochorenia strach až úzkosť, čo neskôr prerastá aj do fyzických prejavov (žalúdočné problémy, nespavosť, zvýšený tlak, depresívne nálady). Trápi ich, že počas epidémie prišli o príjem, obávajú sa o svojich blízkych, zažívajú nezhody v rodine alebo majú problémy s alkoholom.

Áno, objektívne mnoho z toho, čo sa deje, nevieme ovplyvniť, a to v nás prebúdza úzkosť a pocity bezmocnosti. No mnohé veci máme plne vo svojich rukách. Nakreslite si dve množiny; do jednej napíšte, čo ide mimo váš vplyv a do druhej to, čo máte plne vo svojej moci. Zistíte, že rozhodne nie ste bezmocní.

 

2. Tajné zdroje z minulosti

Určite to nie je prvýkrát, čo ste sa ocitli v náročnej situácii. Spomeňte si na chvíle, keď vám bolo ťažko a zvládli ste to. Možno ste prekonali zdravotné problémy, stratu zamestnania, konflikty v práci či problémy v rodine. Zvládnutím týchto náročných situácií ste získali zručnosti, vďaka ktorým ste sa stali silnejšími a odolnejšími. A to je niečo, z čoho môžete čerpať v týchto dňoch. Využite vaše tajné zdroje! 

 

3. Prijmite túto nečakanú pozvánku!

Pozvánku k čomu? Veď teraz nás nik nikam nepozýva – žiadne návštevy, kultúrne podujatia... Predsa len sú tieto časy, kedy sme dostali zvláštne pozvanie - žiť vzťahy v našich rodinách. Tie často dostávajú v zhone bežného dňa len veľmi malý priestor. Teraz prišli dni „nebežné“. Ak by to mala byť jedna z posledných príležitostí stráviť nepretržitých pár týždňov s vašimi dospievajúcimi, predtým ako sa stratia v kolotoči školských povinností, mimoškolských aktivít, kamarátov, internátov, vlastných dovoleniek, vlastného bývania? Ako prijmete toto pozvanie?

 

4. Ako chcete na dôchodku spomínať na tieto časy?

A ako chcete, aby na tieto týždne spomínali vaši mladí? 

V normálne dni sa často sťažujeme, že čas beží tak rýchlo a povinností je tak veľa... teraz sú tu dni „nenormálne”, ktoré môžeme poňať ako príležitosť!

Skúste si každý deň s vašimi deckami naplánovať jednu aktivitu, napr. stolovú hru, varenie, prechádzku v prírode. Buďte v nej prítomní (rozumej bez rozptýlenia obrazoviek, bez vyzváňajúcich telefónov, bez výchovných intervencií a poučovania). Skúste si to zariadiť tak, aby ste jedného dňa spomínali na tieto dni ako dobre využité chvíle s vašimi drahými.


5. Robte to, čo vám funguje.

Je to rada, ktorú sme dali aj mladým v našom poslednom článku, no aj vám môže byť užitočná. 

Večer si skúste zhrnúť udalosti uplynulého dňa a pripomeňte si chvíle, ktoré boli pre vás milé, úsmevné, povzbudivé. Naplánujte si nasledujúci deň tak, aby ste mali šancu tieto chvíle opäť zažiť. Ako ciele si plánujte aktivity, ktoré sú pre vás pozitívne, hrejivé, redukujúce stres a prinášajúce smiech.

 

Schopnosť zhodnotiť si takto svoj deň a poučiť sa z neho, robí zo začiatočníkov minimálne mierne pokročilých. V týchto dňoch/týždňoch/mesiacoch všetci potrebujeme byť viac než začiatočníci, aby sme pri dobrom mentálnom zdraví zvládli „korona-časy”, ktoré sú plné výziev i príležitostí. 

Držme si palce!